Pas op voor phishing!

Portima Connect

Phishing is ongewenste e-mail waarbij men gebruikmaakt van een ‘menselijke zwakte’. De oplichters die de e-mails versturen doen zich immers voor als een bedrijf waarin u vertrouwen heeft.

De e-mails vragen u gewoonlijk, onder valse voorwendsels, om u via een link online aan te melden en uw persoonlijke gegevens bij te werken. 

 

Hiermee slagen hackers erin om wachtwoorden, bankgegevens of persoonlijke gegevens te verkrijgen waarmee ze geld kunnen overzetten naar een ander rekening of waarmee ze andere, meer gevoelige informatie kunnen bekomen.

 

Hoe kan u zich beschermen tegen phishing?

Bent u er zeker van dat het bedrijf dat u een bericht heeft gestuurd over uw e-mailadres beschikt, maar kan geen enkel persoonlijk element (zoals bijvoorbeeld uw klantnummer) de authenticiteit van het bericht aantonen?

Dan zijn dit enkele bijkomende voorzorgsmaatregelen die u kan nemen:

  • Kijk het adres van de afzender na.  
  • Klik niet op de link in de e-mail; typ het adres zelf in in uw browser.
  • Pas op voor e-mails waarin gevoelige informatie, zoals een wachtwoord, wordt gevraagd. Dergelijke informatie wordt zo goed als nooit via e-mail gevraagd. Portima zal dit bijvoorbeeld nooit doen.
  • Als u desalniettemin gevoelige gegevens moet ingeven, wees er dan zeker van dat uw browser in veilige modus staat; d.w.z. dat het adres van de website begint met https.
  • Antwoord niet op ongewenste e-mails: door te antwoorden, bevestigt u dat het adres correct en in gebruik is. Hoe meer u antwoordt, hoe groter de kans dat u spam ontvangt. 
  • Werk uw browser regelmatig bij zodat u altijd over de laatste beveiligingspatches beschikt.

     

Twijfelt u over de echtheid van een bericht dat u in naam van Portima heeft gekregen of bent u ingegaan op phishing? Contacteer ons Brokers Contact Center op 02 404 44 22 – optie 1.